matematika se uči razumevanjem procesa
kako se uči matematika

Matematika se uči savladavanjem ključnih pojmova. Ne pamtite procese već se fokusirajte na dugoročno razumevanje procesa i radite na logici. Matematika je tema gde je važno dobro razumeti ključne pojmove tako da se matematika uči od prostijeg, ključnog ka složenijem pojmu.


matematika se uči vežbanjem zadataka

Vežbajte – Matematika se uči čitanjem, slušanjem i vežbanjem zadataka. Posle svake predjene oblasti provežbajte zadatke. Na taj način stičete rutinu koja će vam doneti brzo snalaženje medju matematičkim problemima tako da na testovima nećete biti neorganizovani.


Pregledajte sve što ste uradili i proverite svoje greške. Ovo je odličan način savladavanja i izbegavanja istih grešaka u budućnosti.


konsultovanje ideje matematika se uči kroz vreme i strpljenje

Shvatite ono što proučavate. Ponekad možete da se zaglavite u pokušaju da rešite deo matematičkog problema pa vam je teško da predjete na sledeću fazu. Zapamtite: matematika se uči kroz vreme i uz strpljenje. Konsultujte se o složeniijim problemima, razmenjujte ideje.


učenje kroz opuštajuću atmosferu
učenje uz muziku
matematika uz muziku

Obezbedite sebi okruženje bez ometanja dok vežbate. Matematika zahteva mnogo koncentracije tako da se ona uči na poseban način. Ometanje može biti odlučujući faktor pri rešavanju složenih jednačina ili problema iz geometrije, algebre ili trigonometrije. Učenje uz muziku može vam pomoći da stvorite opuštajuću atmosferu i podstaknete protok informacija. Pogodna muzika u pozadini može podstaći okruženje maksimalne koncentracije ali treba voditi računa gde su granice .


matematičke formule
matematička terminologija
rečnik matematike

Napravite matematički podsetnik sa svim formulama, terminologijom i definicijama koje morate znati. Imajte koncept i koristite ga za podsećanje.


Dok učite matematiku razmislite o njenoj primeni na realne probleme. Na primer, verovatnoća se može koristiti u svakodnevnom životu da biste predvideli ishod nečega i utvrdili da li želite da preuzmete rizik, kao što je ako želite da kupite lutriju. Jednostavna aritmetika se najčešće koristi pri izračunavanju popusta u prodavnici ili pri izračunavanju podele računa u restoranu dok jedete i pijete sa grupom ljudi.